Moble Català d'artesania i talla en fusta  

Josep Bartrolí Ulldemolins. Ebenista i especialista en talla.

El moble del renaixement


El moble català del renaixement. Reproducció d'alguns exemplars singulars.

Pàgina destinada e l'explicació d'algunes reproduccions fetes al taller, de manera totalment artesana. Fets amb fustes frondoses utilitzades en aquella època; noguer, roure, oma...etc. En aquesta pàgina nomès es faran mobles del renaixement abundants amb treball de talla o adaptacions de mobles d'aquest període en concret majoritàriament moble català.

Credéncia del renaixement.

El primer moble en comentar la seva reproducció, és la credencia del renaixement. Successora de la credencia gòtica aquí ja és més llarga, pasa de 140 cm. a 170-180 cm. Moble predominant a les sales dels palaus del renaixement.

Aquesta credencia es fa amb fusta de oma. Una fusta de tacte molt sedós i de un color rosa molt pàlit en estat natural. Fusta difícil d'aconseguir i la majoria procedeix de les zones més humides de França ( La Saboya i el Daufinat ) o de Suissa. És una fusta molt agradable de treballar i fantàstica per fer talla, ja que és molt compacta i semi dura. També és molt resistent a l'atac dels corcs i submergida dins l'aigua no és podreix mai. A títol personal és una de les fustes que més disfruto treballant, inclús al serrar-la fa olor a ribera. I al polir-la sempre queda fina i sedosa.

El moble fa 170 cm. de llargada, 49 cm. de fondo i 100 d'alçada.

En aquesta credencia, els dos costats portaran una talla d'una flor de lis enmarcada en una motllura en moviment, tot fet de la mateixa peça. Aquí ja es comença a veure el treball artesà en el moble del renaixement. El dos laterals del frontal, també porten una talla d'una fulla d'acant aplanada.

Les dues portes que portarà la credencia son una còpia de una talla florentina del renaixement. Ara ja està acabada tota la estructura i parts decorativas de la credencia, només falta el procés de acabat final.


Credéncia acabada de fuster

Credéncia acabada de fuster.


Apunt de platejar.

Parts decoratives a punt de platejar.


Talla platejada

Talla de la flor de llis platejada i brunyida.


Credencia amb el procès de platejat acabat

Credéncia amb el procès de platejat i brunyit acabat.


Ara ens queda el acabat final. Aquest consistirà primerament amb l'oxidació forçada de la plata fina, donant-li així un aspecte més envellit. Només es pot fer amb plata fina, amb plata falsa o alumini NO es pot fer l'oxidació. La feina d'oxidació es molt complicada. Desprès es donarà varies mans de goma laca a monyeca per tot el moble i fines pinzellades per sobre el platejat a fi de protegir la plata i fixar l'oxidació.


Procès d'oxidació del platejat

Procès d'oxidació del platejat. Diferència entre plafons.


Plata oxidada.

Plafó lateral amb la plata oxidada.


Inici de la goma laca.

Inici de la goma laca.


Brunyit de la cera

Aplicació del talc i brunyit de la cera. El plafò de la dreta ja està llest.


I aquí ja tenim la credencia acabada. Amb la cera brunyida i els poms amb un petit escut de ferro forjat. Gran treball d'artesania amb varies tècniques decoratives de dificultat. Molt bon exemple de moble català.

Credència del renaixement

Credència del renaixement de fusta de Oma.


  

 
Llamada
Email