La restauració del moble antic català, un ofici amb encant.
Peces especials per restauradors de moble antic.
En aquesta pàgina, si ets restaurador de moble antic hi trobaràs algunes peces que potser et fan falta per completar amb èxit la restauració del moble. Totes les peces que aquí exposo, son reproduccions d'originals d'època que alguna vegada he tingut que fer aquí al taller, ja sigui per una restauració meva o per part d'algun restaurador professional. Totes son peces de qualitat i estan fetes a ma. Els tornejats també son manuals. Es poden fer les reproduccions amb la fusta desitjada. El catàleg s'anirà ampliant mica a mica. Si estàs interessat amb alguna peça no dubtis de posar-te en contacte amb mi. Les peces que surten a les fotografies, estan fetes amb fusta de Faig, Auró blanc o Freixe Suís per servir-me de mostra i amb la intenció de que tinguin una llarga vida. També tenen el diàmetre màxim i un preu (iva inclòs) basant-se amb la fusta que està feta la mostra.
Potes tornejades per calaixera
Mitges cantoneres tornejades per xamfrans de calaixera
Finals i pinyes per armari, llit...
Escuts de fusta per mobles
Peces especials de talla o tornejat, reproduccions singulars...
Alguns mobles restaurats al taller
Aquesta secció està destinada a l'explicació de la restauració de moble antic. Es comenta pas a pas alguna restauració curiosa o especial per el seu valor, tant artesanal com material. L'única condició per restaurar un moble antic: fer el treball com si fos a l'època del moble en qüestió, aplicant les tècniques i materials originals. En cas de pintures antigues sempre seran en base de cola de conill, quan son daurats o platejats seran en base de bol d'Armenia. Les tallas seran reproduccions fidels de l'original.
Restauració d'una caixa de núvia del segle XVI.
Es tracte d'una caixa de núvia gòtica del segle XVI. Conservada en bon estat, però la restauració és complicada degut a la reparació del pany( no es l'original sino un pany del segle XVIII), implementació d'una clau amb el final adient a l'època i un escut amb les mateixes característiques. Finalment l'aplicació de sombra a diverses part de la caixa.
Fitxa técnica:
- Fusta d'àlber blanc molt maca.
- Policromia interior en les puntes dels claus de les antigues frontisses de balda. Si han afegit dues frontisses de ferro forjat per reforçar l'obertura del sobre.
- Una restauració de qualitat molt profunda e important en la neteja de la policromia que sens dubte omplia els tres plafons davanters i els dos plafons laterals. Dita policromia convertia cada plafó en 4 triangles i aquests triangles es pintaven de dos colors diferents, per exemple el de dalt i el de baix en color vermell ( òxid de mini ) i l'esquerra i el de la dreta amb negre.
- Mides: 170 cm. de llargada, 67 cm. d'alçada i 53 cm. de fondo.
- Els diamants dels plafons també son posteriors.
Restauració d'una caixa de núvia del segle XV.
Es tracte d'una caixa de núvia gòtica del segle XV. Conservada en bon estat, la restauració no presenta gaire dificultat, només la reconstrucció d'una part petita de la motllura del sòcol i la pintura al tremp de varies parts com a punts de més dificultat.
- Fusta d'àlber blanc en aquest cas la fusta molt rosada.
- Restes de policromia: òxid de mini.
- 2 restauracions anteriors: una restauració d'època, possiblement al segle XIX, molt ben feta. I la segona cap als anys 40 del segle XX amb algunes mancances.
- Mides: 113 cm. de llargada, 65 cm. alçada i 52 cm. d'amplada.
- 1ª fase de la restauració consisteix en rascar i treure les diverses capas de betum i goma laca. Aquí és descobreix restes d'òxid de mini a l'interior del rombes, igual al de l'interior de la traceria.
- 2ª fase consisteix en fregar tota la caixa amb paper de vidre i treure la traceria. Reconstruir la part trencada de la motllura de sòcol.
- 3ª fase consisteix en donar unes quantes capas de blanc d'españa amb cola de conill a la zona que s'ha de donar l'òxid.
- 4ª fase, donar la pintura al tremp ( pigment d'òxid de mini i creta amb cola de conill ) a les parts de la caixa on hi havien restes d'òxid.
- 5ª fase, lacar amb nitrocel.lulós les parts pintades amb la pintura al tremp.
- 6ª i última fase, encerar tota la caixa i les parts pintades.
Caixa de núvia gòtica del segle XV. Colecció particular.
Restauració d'una caixa de núvia gòtica de finals del segle XV de 170 cm. de llargada.
Caixa de núvia conservada en un estat excel·lent. Les traceries estan intactes, l'estructura de fusta d'àlber es conserva molt sòlida sense restes de carcoma. L'única part que hi manca es el sòcol, que originàriament seria de 17 cm. d'alçada amb motllura. En aquest cas, i per la situació on anirà la caixa de núvia ( sota d'una finestra baixa ) , sustituiré el posible sòcol per una motllura amb greca feta a mà, d'una època de transició gòtic-renaixement. La nova motllura és de fusta d'oma, per la impossibilitat de conseguir fusta d'àlber blanc.
Fitxa tècnica:
- Fusta d'àlber blanc en molt bon estat de conservació.
- Cap restauració anterior, només encerada en diverses ocasions.
- Mides de la caixa; 170 cm. de llargada, 50 cm. d'alçada i 52 cm. amplada.
- 1ª fase de la restauració consisteix en posar-hi una motllura amb greca tallada a mà a la part inferior de la caixa.
- 2ª fase, tenyir la motllura per igualar la tonalitat amb la fusta d'àlber.
- 3ª fase, donar diverses capes de goma laca a la motllura.
- 4ª i última fase, fregar lleugerament tota la caixa amb fregall d'alumini i encerar la totalitat de la caixa de núvia.
Caixa de núvia gòtica de finals del s.XV. Col.lecció particular.
Restauració d'una taula de noguer massis de finals del segle XIX.
Taula de noguer massis, de finals del segle XIX, en un estat de conservació deficient en varies parts. La part més positiva de la taula és el sobre, de dues parts. Una de les parts es un tauló de una peça de noguer, amb una aigua molt maca, tot i que està afectat per la carcoma.
Fitxa tècnica:
- Fusta de noguer massis molt afectada per la carcoma.
- Una restauració anterior, molt deficitaria.
- Mides del sobre: 115 cm. de diàmetre.
- Reconstrucció parcial de tres de les quatre potes, un pom, part de les volutes del tornejat a la part superior i arreglos a les guies de faig de l'interior del sobre.
- 1ª fase, reconstrucció de les potes i les volutes.
- 2ª fase, fregar tota la pota i el sobre de la taula fins a deixar la fusta neta i tapar forats de corc.
- 3ª fase, tenyir amb anilina les parts que quedaran més fosques.
- 4ª fase, donar les mans necesarias a la pota i arreglar les guies interiors de faig.
- 5ª fase, procés de munyequilla al sobre ( 7 mans de goma laca ).
Ja tenim la taula restaurada. Torno a remarcar la importancia de la qualitat de la fusta del sobre de noguer, ja que una de les parts és de una sola peça. Treball artesanal en aquesta restauració. |
Restauració d'una taula de despatx de noguer massissa de principis del segle XX.
Taula de despatx de noguer massis amb un bon treball de talla i amb el sobre massis i xapat amb noguer i arrel d'om. El seu estat de conservació es normal, la part més deficient es el sobre degut al seu us com a taula de treball. Tota la part de les potes està afectada per la carcoma.
Fitxa tècnica:
- Estructura inferior de fusta de noguer massis en la seva totalitat.
- Sobre massis de fusta d'om, amb motllura exterior de noguer massis, perfil exterior de xapa de noguer i interior de xapa d'arrel d'om.
- Mides de la taula: 150 cm de llargada, 85 cm, d'amplada i 74 cm d'alçada.
- Cap restauració anterior.
- 1ª fase: Desinsectació de tota la part inferior i precintar-la durant unes setmanes. La part del sobre no te cap atac de carcoma.
- 2ª fase: Fregar tot el sobre i reconstruir algunes parts de la xapa, sobretot del perfil exterior de noguer.
- 3ª fase: Decapat de la goma laca vella a les potes. Tapar els forats de carcoma i fregar-ho tot amb llana d'acer 000.
- 4ª fase: procés de monyeca a la part de les potes. Tres mans mínim i fregat entre la segona i la tercera. La última ma, s'ha de treballar més, amb una mica d'oli de lli refinat. Després d'aixó la part inferior ja estarà acabada.
- 5ª fase: Fregar el sobre encara en cru amb un paper de vidre molt fi, 240 o superior. Treure tota la pols abans de lacar.
- 6ª fase: Donar la primera ma de goma laca a monyeca. Fregar amb tosca i oli de lli. Aquest pas, és de suma importancia per a un resultat excel·lent. D'aquesta acció depen que l'acabat reflexi o no. Si aquest pas no surt be, es igual les mans de monyeca que s'apliquin després, el reflexe serà ínfim.
- 7ª fase: Aplicació de monyeca fins a 7 capes. Les últimes amb ajuda de oli refinat de lli.