Moble Català d'artesania i talla en fusta  

Josep Bartrolí Ulldemolins. Ebenista i especialista en talla.

 

Josep Bartrolí Ulldemolins és un ebenista, especialista en talla de fusta i moble d'artesania que...

Inicio la meva formació al costat d'un mestre de mestres en alta ebenisteria i talla de fusta: el meu pare Josep. Ell es va formar  des de ben jove a Ars Populi, a La Pobla de Claramunt, un taller  pioner a Catalunya en la fabricació de moble d'artesania català i moble policromat. L'any 1963 va deixar Ars Populi i  amb un altre ebenista, va crear Moblart, per continuar amb la fabricació de mobles d'artesania que venien sobretot  a diverses botigues i antiquaris del barri gòtic de Barcelona. El 1974 va crear el seu propi taller i va continuar  fent moble català d'artesania i ampliant la gama cap al moble modernista i del segle d'or català (segle XVIII ).

Talla en fusta de til·ler, escultura neogòtica. Talla en fusta de til·ler d'una escultura neogòtica, correspon a una pilastra de suport a una cornisa. Alçada da 100 cm. Treball de mol alta qualitat.


L'any 1990 vaig començar  l'aprenentatge al costat del mestre. Ja des de ben jove em fascina la talla en fusta, en tots els seus vessants. Segueixo en la reproducció de moble popular català, on inicio les meves primeres tallas i policromies. No deixo mai de perfeccionar la talla, combino períodes de mobles fets a mida.. L'any 2003, i després de la jubilació del meu pare, continuo com a segona generació al capdavant del  taller d'artesania. Perfecciono la talla en tots els estils ( romànic, gòtic, renaixement, barroc, modernista,... ) així com les arts aplicades al moble d'artesania català ( daurat, pintura al tremp, craquelé, filet de boix, marqueteria,... ). També en la reproducció de moble antic català i en l'alta restauració de mobles amb diversos col·laboradors, com el bon amic Jordi Gual  propietari del taller de restauració d'Època a Vilafranca del Penedès.

 


Actualment compagino la fabricació de mobles per encàrrec dels  clients amb la reproducció de moble antic singular, com caixes de núvia, credències i aparadors gòtics, calaixeres i canteranos... i sobretot en la talla. En aquest àmbit destaco d'una manera  molt especial  la sèrie de moble popular català, moble molt policromat, i en concret la cadira llevantina tant típica a l'època del barroc català.

Talla en fusta de til.ler. Talla en fusta de Til.ler d'una escultura del període neogòtic. Forma part d'un conjunt de suport a una jàssena. Treball d'alta qualitat. Representa la fortalesa.

    

Una manera de fer mobles d'artesania...

Talla gòtica en la porta d'una credencia.

Artesà de la fusta, amb una llarga tradició en la reproducció de moble català antic i moble d'artesania.

Credències, aparadors i arques del període gòtic; caixes, bancs, bancs i taules-aparador del renaixement; miralls, cornucòpies i consolas del barroc; caixes de núvia, calaixeres i canteranos del Segle d'or català; cadires, bufets i tauletes incloses en l'art popular català; mobles i aplics modernistes... més a exposició.


Detall de la talla daurada d'una consola barroca.

Especialista en talla sobre fusta i reproducció de peces i mobles artesans.

Reproducció de tallas sobre fusta a partir d'un original o d'una imatge concreta, fen servir la mateixa fusta. L'art de la talla sobre fusta és fruit de moltes hores de pràctica i dedicació al costat d'un gran mestre en l'art de la talla. La paciència i les gúbies molt afilades donen com a resultat una talla fidel i singular. Més a mobles d'encàrrec.

 


Aplicació del full d'or en una banqueta gòtica.

Restauració de moble antic singular, seguint  la tècnica d'arts i oficis aplicades al moble. 

També restauro mobles antics, especialment aquells als quals manca alguna part de talla, reconstruint de la manera més fidel, respectant sempre l'estructura original. En el cas del típic moble policromat català, només es fan servir els materials originals que hi havia en el període estimat del moble en qüestió; les laques antigues sempre amb pigment i cola d'origen animal ( cola de conill, cola d'ós...), els daurats i platejats  amb base de guix i bol d'Armenia ( per  poder brunyir el full). Totes aquestes tècniques són originàries de les antigues escoles d' Arts i Oficis en la part aplicada al moble. Més a taller de restauració.


Talla en escultura d'un angelet del barroc.

Moble romànic, gòtic, del renaixement, del segle d'or català... Tots els estils són possibles.

Estudi rigorós del moble antic i de tots els seus estils. En aquest sentit són eines de treball per a mi  llibres clàssics sobre el moble com la  Història del Moble de Luis Feduchi;  El Moble Català de Josep Mainar; El moble a Catalunya de Mònica Piera; Moble Regional Francés...Aplicació de les fustes necesarias per cada període: roure al gòtic i renaixement; noguer al segle d'or; i fusta de ribera per al moble policromat a tall d'exemple.

 

 


Detall de policromia d'una cadira catalana.

Inclinació cap al moble popular català, típic a les nostres masies i cases pairals.

Vull destacar el moble popular català . Tots aquells mobles típics de les masies i les cases pairals catalanes, alguns bastant desconeguts. Destaquen en aquest camp les cadires llevantines, els ascons, els bancs d'entrada, els capçals i tauletes de les habitacions, les taules-aparadors de les sales i menjadors,... La major part d'aquests mobles portaven talla i anaven policromats amb laques o craqueles i aplicacions d'or o plata. Entre tots hem de posar el nostre granet de sorra per recuperar de l'oblit aquest moble tan peculiar de la nostra terra catalana.

Benvinguts al taller...     Breu història del moble 

Direcció

                             

      

 
Llamada
Email