Moble Català d'artesania i talla en fusta  

Josep Bartrolí Ulldemolins. Ebenista i especialista en talla.

 Mobles d'artesania venuts, tant d'encàrrec com d'exposició.

  Aquesta pàgina està destinada a la presentació i explicació d'alguns mobles, tant d'encàrrec com d'exposició, realitzats al taller. Tots tenen com a base el moble d'artesania. La majoria son reproduccions de mobles antics i d'altres adaptacions de mobles catalans. Cal destacar la noblesa de les fustes utilitzades i el gran treball d'artesania en cada moble, en especial la talla. Tots els mobles d'aquesta pàgina ja han estat venuts. Per a fer altres reproduccions d'aquests o d'altres mobles, millor trucar al telèfon  610 42 52 77

Talla de fusta. Escultura neogòtica.

 Talla escultura neogòtica, s.XIX

 Talla de fusta. Escultura integral d'un personatge de l'època gòtica. Forma part d'un conjunt escultòric d'una sala gòtica d'un chateau francés. Aquesta escultura de talla es una pilastra de suport a una cornisa interior en un xamfrà de la sala.

Aquesta talla s'ha fet en fusta de til·ler alemany, ideal per a la talla de fusta en gran volum, degut a la seva fusta dolça i compacte que permet fer una gran quantitat de detalls. Aquesta fusta era la preferida per els tallistes alemanys del renaixement degut a que es molt improbable que es corqui.

Treball de molt alta qualitat.

Encàrrec d'un client francès.

Talla en fusta escultura neogòtica

    Talla escultura neogòtica, s.XIX

  Talla de fusta. Escultura d'un personatge de l'època gòtica. Forma part d'un conjunt juntament amb la següent ménsula descrita on les dues tallas suporten una jàssena d'una sala gòtica d'un chateau francès.

La talla de l'escultura s'ha fet amb til·ler alemany, fusta perfecta per fer talla en gran volum, degut al seu gra compacte. 

Aquesta escultura representa la fortalesa, una de les quatre virtuts cardinals.

Treball d'alta qualitat.

Encàrrec d'un client francès.

Talla en fusta escultura neogòtica representa la temprança.

Talla escultura neogòtica, s.XIX

 Talla de fusta. Escultura d'un personatge de l'època gòtica. Forma part d'un conjunt de dos tallas tipus mènsula de suport a una jàssena d'una sala gòtica.

La talla de l'escultura s'ha fet amb fusta de til·ler alemany. Les mides de l'escultura son 40 cm. de llarg, 25 cm. d'amplada i 21 de fondo.

La fusta de til·ler es la ideal per aquest tipus de talla, degut a la seva dolçor i tenir un gra compacte, la qual cosa permet fer-hi bastants detalls ( per fer uns detalls mes fins la fusta ideal sería el noguer ).

Aquesta escultura representa la temprança, una de les quatre virtuts cardinals.

Treball de alta qualitat.´

Encàrrec d'un client francès.

 

Armari empotrat d'artesania

Armari empotrat del barroc,s.XVIII

 Important encàrrec per a la realització d'un armari empotrat, d'influencia provinciana francesa. Fet en noguer massis amb tota la seva totalitat.

Consta de 3 interiors separats, 6 portes amb 24 plafons tallats a ma. Potser que el mes destacat de tot el armari sigui la laboriosa feina de talla de cada un dels plafons, dons estan fets de forma individual sense copiadora per exprés desig del client. També la forma de treballar tot el conjunt, encara que el armari fos nou tenia que semblar que fos de l'època barroca en la forma de treballar la fusta; evitar part de la maquinaria en la realització de les peces i tot el polit tenia que ser manual tant amb la fusta en cru com quan portes les capas corresponents de nitrocel.lulós. Acabat amb cera natural i betum de Judea. També meritori és el treball de ferro forjat en les frontisses i escuts de les portes.

Treball molt important en la vida d'aquest taller d'artesania.

Encàrrec d'un client particular.  


Cadira barroca policromada

Cadira Pedrealbes barroca, s.XVII-XVIII

 Reproducció d'una cadira de l'època barroca. Similar a la descrita anteriorment, només que en aquest cas hi ha diverses policromies en el plafó inferior i superior. Aquestes policromies s'han aplicat amb pintura al tremp i pigment mineral. El seient està fet amb corda danesa.

En aquest cas s'ha utilitzat fusta de roure francès, or fi envellit i pintura al tremp. En el cas de la pintura al tremp, exemple clar de la tècnica d'arts i oficis, la pintura la fas tu mateix. L'aglutinant que faig servir és la cola de conill ( l'aglutinant és el vehicle necessari per que el pigment quedi fixat en la fusta). Després de hidratar la cola de conill 24 hores, s'escalfa al bany maria fins que quedi desfeta. Es deixa refredar unes hores i es comprova que el tremp sigui el correcta. Després es torna a escalfar i es posa una part en un pot per posar-hi el pigment desitjat i a continuació remenar-ho constantment fins que s'hagi diluït completament. Ara ja es podrà començar a pintar la part desitjada. La clau d'aquesta tècnica és que sempre s'ha de treballar amb calent, s'ha de tindre un cassó amb aigua calenta on hi haurà la el pot amb la pintura barrejada i el pot amb el tremp. Si a l'hora de donar la pintura es nota que és massa clara s'hi afegeix una mica de tremp.

Molt bon exemple de moble d'artesania català.

Encàrrec d'un client particular.

Marc per quadre del pintor Jaume Mercadé

 

Marc per quadre del pintor Jaume Mercadé

    Estudi i realització d'aquest marc per al quadre del pintor Jaume Mercadé. Es substitueix l'antic marc per la seva baixa qualitat.

Aquest marc s'ha fet en fusta de cirerer silvestre francès. La decoració es basa en fulles i contrafulles tallades a ma i daurades amb or fi.

Cal destacar en aquest marc la profunditat que l'hi dona a la pintura, com s'hi semblés una finestra. La clau és l'amplada de la fusta posada en perpendicular sobre la tela.

Encàrrec d'un client particular. 

 

Cadira Pedralbes barroca, s.XVII

Moble popular català d'artesania. La cadira pedralbes.

 

 

   Una altre joia del moble popular català. Reproducció i petites variacions en la part més decorativa d'aquesta magnífica cadira del barroc català. Les variacions no corresponen a l'estructura, ja que és la mateixa que en l'època barroca, sinó a que en aquesta cadira ja una part de la fusta que és vista. En el barroc la fusta està pintada amb pintura al tremp i en aquest cas he triat fusta de noguer per donar-li una major elegància.

Cal destacar en aquesta cadira el intens treball d'art i oficis. Primer el tornejat de les peces, que en aquest cas és manual i ho faig jo mateix en el meu torn. Després la talla del plafó superior i el travesser inferior, que en aquest cas son talles populars sense gaire dificultat. I per finalitzar el apartat d'art i oficis queda el daurat. Es la part més complicada de la cadira. El daurat s'ha aplicat amb la tècnica de daurat a l'aigua. Aquesta tècnica que és molt antiga, consisteix en donar varies capes d'una barreja de creta ( un guix molt fi ) i cola de conill ( col·lagen d'origen animal que fa d'aglutinant ) a las parts on hi anirà l'or. En aquest cas seran quatre capes i fregar amb paper de vidre abans de la tercera i un cop estigui seca l'última. Després toca la part del bol que és una mica més complicada. Conegut com a bol d'Armènia, es tracta d'una argila finíssima que també es barreja amb la cola de peix perquè quedi fixada sobre la creta. Aquí és donen dues capes de bol vermell i després dues de bol groc ( te una explicació que comentaré en una futura pàgina de daurat a l'aigua ). Sempre es treballa en calent. S'ha de tenir una olla amb aigua calenta per posar-hi els pots de la barreja. Quan totes les parts on hi anirà l'or estan llestes, ja s´hi pot aplicar el full d'or. Aquí és on es complica tot una mica més. Degut als nombrosos missatges rebuts sobre aquesta tècnica del daurat a l'aigua, ho explicaré tot en un futur apartat. Técnica bastant difícil, material molt especialitzat i moltes hores de pràctica en la barreja dels components.

Moble d'exposició venut a un client particular.

Marc per quadre Arcadi Mas Fondevila 

 

Marc amb aplics barrocs per un quadre del pintor Arcadi Mas Fontdevila

   Estudi i realització d'aquest marc per una pintura al oli del pintor Arcadi Mas i Fondevila. Es substitueix l'antic marc per baixa qualitat.

L'idea principal d'aquest marc, era potenciar la fusta de noguer amb algun aplic barroc a les cantonades. El més destacat son les talles de les volutes, ja que no son afegides sinó son de la mateixa fusta que els laterals del marc. La policromia d'aquest marc consisteix en el daurat de la motllura més interior i de les volutes barroques. El daurat està fet en la difícil tècnica de daurat a l'aigua per poder després brunyir l'or amb la pedra àgata i donar-li un acabat excepcional.

Tot això ha donat al quadre d'aquest gran pintor d'inici del s.XX un altre aspecte mes a to amb la vàlua del quadre.

Encàrrec d'un client particular.   

Caixa de núvia del segle d'or català, s.XVIII.

 

Caixa de núvia de noguer del segle d'or

  Magnífica caixa de núvia de noguer del segle d'or català s. XVIII. Es tracta d'una reproducció en fusta de noguer català, feta de forma totalment artesanal. Cal remarcar el treball amb filet de boix, les incrustacions d'alabastre i les figures incrustades de boix de la part central de la caixa. També porta un secreter de tres calaixos a la part dreta del davant.

De mides normals per una caixa de núvia: 150 cm. d'amplada, 70 cm. d'alçada i 50 cm. de fondo.

Moble d'exposició venut a un client particular.

Clica aquí per veure com es fa una caixa de núvia.

 Credència gòtica, s.XV.

Credència gòtica

  Gran treball d'artesania en aquesta reproducció d'una credencia gótica francesa del segle XV. En fusta de noguer català destaca per el seu gran treball de talla en la traceria gótica dels plafons, les tallas de pergamí i el plafó central amb una talla de una misericordia que hi ha a la sillería de la catedral de St. Etienne des Toneliers ( Rouen ).

Les mides d'aquesta credència son: 130 cm. de llargada, 90 cm. d'alçada i 41 cm. de fondo.

Moble d'exposició venut a un client particular.

Clica aquí per veure el procés de reproducció.


Caixa de núvia del renaixement, s. XVI.

Caixa de núvia de roure del renaixament

   Impresionan treball de talla en la reproducció d'aquesta caixa de núvia del renaixement, finals del segle XVI. En fusta de roure francès cal destacar que la talla de els costats i el davant estan fets en la mateixa fusta de l'estructura de la caixa i el sòcol inferior la talla és buidada. Les frontisses del sobre son de ferro forjat.

Les mides de la caixa de núvia son: 150 cm. de llargada, 69 cm. d'alçada i 50 cm. de fondo.

Moble d'exposició venut a un client particular.

Clica aquí per veure el procés de reproducció.                

     Balancí isabelí, s.XIX.

Balancí isabelí

    Reproducció d'un balancí isabelí en fusta de noguer català del segle XIX. L'original procedeix de Cuba i és de fusta de caoba. Reproducció molt complicada ja que tant el respatller com el seient son en curva la qual cosa fa més complicat posar-hi la reixeta. Cal destacar el perfecte equilibri en el moviment d'aquest balancí i les seves formes molt elegants, com correspon a els mobles del període isabelí.

Aquesta reproducció és una de les peces amb més dificultat que he realitzat al taller, i la converteix en un moble totalment artesanal de molta feina manual.

Moble d'encàrrec per a un client particular.


Calaixera de provincia, francesa, s. XVIII

Calaixera regional francesa

   Reproducció i adaptació per fer una calaixera de provincia, moble típic francés de finals del barroc. Destaca el seu gran treball de talla en els calaixos i la curva del davant. Tot el moble és massis. Aquesta reproducció està feta amb fusta de noguer americà per desig del client, ja que les calaixeres originals francesas acostumen a ser en fusta de roure o cirerer.

Molt bon treball d'artesania en la reproducció d'aquesta calaixera.

Moble d'encàrrec per a un client particular.

 

 Taula de menjador modernista, s. XIX

Taula modernista de cirerer

    Magnífica adaptació d'una taula de menjador d'estil modernista català de cirerer silvestre. Contrasta les típiques potes vuitcentistes tant en ús a Catalunya en aquell període, amb el sobre i el faldó profusament treballat. Cal fer esment a la talla del faldó, on hi ha les roses i fulles tant típiques dels mobles de l'ebenista Gaspar Homar. Important en aquest cas és també la insuperable qualitat de la fusta de cirerer a l'hora de fer mobles modernistes. Totes les tallas d'aquesta taula son fetes a mà. La taula te un diàmetre de 120 cm. i una alçada de 78 cm.

Treball de molt bona qualitat i excel·lent exemple de moble català.

Moble d'encàrrec per a un client particular.


Silló de menjador modernista, s.XIX

sillo modernista de cirerer

   Reproducció i adaptació de 4 sillons de menjador, d'estil modernista català, Estan fets en fusta de cirerer silvestre d'una qualitat excepcional. Els sillons van de conjunt amb la taula de menjador modernista de la fotografia anterior, formant un conjunt armónic amb el mateix motiu floral tallat a la fusta. La fusta de cirerer silvestre és molt apreciada per els tallistes com jo, ja que és molt compacta i d'un gra bastant fi per l'acabat de la talla. Estan entapissades amb una franja de gris pàlit i dues de blanc trencat separades per unes linees de burdeos.

Treball de molt bona qualitat i molt bon exemple de moble modernista.

Moble d'encàrrec per a un client particular.

Cònsola barroca d'influencia alemanya, S. XVII

consola barroca

 Moble de luxe. Important reproducció d'una cònsula del període barroc, d'influencia alemanya. Un dels mobles més importants barroc. En aquesta cònsula cal destacar que a diferencia de les originals, aquí només va daurat amb or fi les parts de talla, deixant a la vista la magnífica fusta de til·ler alemany. Aquesta fusta és la més apreciada per fer talla barroca per ser dolça i compacta. El daurat és amb la tècnica del bol d'Armenia, amb or fí brunyit. El acabat d'aquesta cònsula consisteix en una capa de cera natural amb betum de Judea. 

 Un dels mobles més importants realitzat per mi en aquest taller. Procés de talla i construcció d'una alta dificultat.

Moble d'encàrrec per a un client particular.

Petita cornucòpia barroca, S.XVII

Petita cornucòpia barroca

  Graciós divertimento venecià. Petita reproducció d'una cornucòpia veneciana daurada. Els 54 cm. de llargada i els 33 d'amplada, no son un impediment  per a donar-li un caire espectacular gràcies als 3,5 cm. de profunditat que te la talla. Aquesta és una peça imprescindible per al perfeccionament de la talla i del daurat, al ser de petites dimensions.

 En aquest cas la fusta de til·ler és idónea per aquest treball d'artesania i talla. El procés de daurat també és el mateix que s'aplicava a l'època barroca; bol d'armenia, or fi, brunyit de l'or amb la pedra àgata i envellit de l'or amb goma laca i betum de Judea.

Important treball d'artesania on hi entren diverses tècniques.

Moble d'encàrrec per a un client particular.


 Taula de centro neogòtica, S.XIX

Taula de centro neogòtica

   Curiòs moble d'encàrrec amb un gran treball de talla.

Consisteix un una gran taula de centro 150 cm. per 100 cm. en fusta de noguer, on el més destacat es el gran faldó de sota el sobre. Aquest faldó consisteix en un gran treball de traceria gòtica tallada i parcialment daurada amb or fí brunyit.

Es interesan el procés de traceria imitant els rosetons gòtics de les catedrals. Son tallas amb tres nivells de profunditat.

Gran treball d'artesania i talla.

Moble d'encàrrec per a un client particular.

 Armari de despatx modernista, S.XIX

Armari modernista de despatx

  Moble de luxe. Important reproducció d'un armari de despatx de influència modernista català.

L'inici és l'elecció de la fusta, molt important en aquest cas. Aquí s'ha triat fusta de freixa de suisa. Aquesta fusta dona una lluminositat peculiar en els mobles modernistas. Les característiques de la fusta de freixa son la seva alta duresa, ( és una de les fustes europeas més dures ), el seu color marró clar molt semblant al roure i el bon acabat que te, en especial el acabat amb cera natural.

El disseny d'aquest armari  és d'influència modernista català, en especial de l'ebenista Gaspar Homar. Són típics el quart de canó de les portes i sobretot totes les talles de les roses, tant de les portes com del fris mitjaner. La dificultat de la talla en les portes i el fris és elevada.

També cal destacar el fals emplomat de la vidriera.

Moble molt importat realitzat en el taller.

Moble d'encàrrec per a un client particular.

Parella de cadires catalanes amb escut. S. XVIII

Cadira catalana amb escut

   Un altre exemple de moble popular català. En aquest cas es tracta d'una  reproducció d'una cadira típica catalana de masia. En aquest cas aquesta parella de cadires acompanya banda i banda a una credencia gòtica en una entrada d'una casa.

Estructura bàsica en aquest tipus de cadires d'alt respatller on el plafó superior es feia servir per a fer talles gracioses o escuts familiars. La fusta d'aquesta cadira es el noguer nacional perquè va la fusta vista, en el cas de les policromades és feia servir fusta de rivera ( vern, pollancre, alba blanc, blada...), veure la pàgina cadira catalana.

 El procés de realitzar aquesta cadira es relativament senzill. Primer tornejar les potes de davant, les potes llargues de redera, els barrots i els quatre barrots amagats per la boga que han de ser d'una fusta molt dura com freixe o roure, dons aquests barrots que aguanten el seient ,son els que han de soportar més tensió. Després calar els plafons i fer-hi la talla amb les formes desitjades, encolar-ho tot i posar-hi el seient de boga. Acabar en procés d'envelliment i ja està llesta.

Molt bon exemple de moble popular català. No és pot perdre la col·lecció de cadires que hi ha al museu Cau Ferrat de Sitges.

Moble d'encàrrec per a un client particular.

 Passamà d'influència modernista

Passamà modernista de cirerer

   Es tracta d'un passamà per una barana de ferro. En aquest cas està fet amb fusta de cirerer silvestre.

El més destacat d'aquest passamà son els finals de talla amb forma de cargols. Aquí només es veu dos trams, però n´hi havien quatre més amb els seus finals. A destacar el complicat treball dels finals, perquè son de fusta massissa i van encastats amb el piló de ferro que tanca el tram de la barana.

Realitzat per a un client particular.

Conjunt d'armari i porta del renaixement

Moble del renaixement

   Conjunt d'armari empotrat i porta per a una avantsala neogòtica d'una masia.

Cal destacar en aquest conjunt el gran treball d'artesania, ja que tots els plafons estan tallats a ma, amb talles pròpies de l'època del renaixement. A tot això, s'hi ha d'afegir la calidesa de la fusta de noguer del país, d'incomparable bellesa.

 El treball de talla dels plafons requereix certa destresa en el domini de la talla en fusta. Aquí he fet servir com ha model, uns plafons del renaixement florentí, trets d'un llibre de moble italià del renaixement.Al final el conjunt està acabat amb cera i betum per donar-li un aire més antic.

 Molt bon treball d'artesania en la fabricació d'aquest conjunt.

Encàrrec per a un client particular.     

Ascó policromat popular 

Ascó policromat popular

 Curiosa cadira d'origen popular, anomenada Ascó. Les originals eran fetes amb fusta tosca, sense cap mena de decoració i eran utilitzades a las masies per munyir les vaques; l'alt respatller impedia que la cua de les vaques molestes a qui munyia.

En aquest cas l'adaptació consisteix en la decoració del respatller amb una talla popular amb motius florals, l'aplicació d'or fi amb la técnica de daurat a l'aigua i la policromia de la resta de la cadira amb pintura al tremp ( pigment i cola de conill ). 

Moble d'exposició venut a un client particular.

Direcció

                       

                                                                                                                                                   

                      

 
Llamada
Email